Warning: Declaration of AMW_Related_Sub_Items_Walker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/paulvanb/webapps/samgerrits/wp-content/plugins/advanced-menu-widget/class-advanced-menu-walker.php on line 332
TED Talk | Sam Gerrits

Een lans breken voor werkende mensen die antipsychotica slikken.

Op 18 oktober 2016 hield ik een TED-praatje in het Luxor theater in Arnhem, over gek worden en de lange weg terug naar geestelijke stabiliteit en een gezond, werkzaam leven. Sinds de uitvinding van Haldol in 1958 is er een steeds grotere groep mensen aan het ontstaan, die volledig herstelt van psychoses, en werk, leven en liefde oppakt als voorheen. Het overgrote deel van deze mensen vertelt daar eigenlijk liever niet over. De reden daarvoor is eenvoudig: we zijn bang dat openheid over onze stoornis tot repercussies kan leiden, en ons kan hinderen bij promoties of salarisonderhandelingen.

Psychiater Remmers van Veldhuizen schat dat met de komst van de nieuwste generatie antipsychotica, ongeveer twee derde van de mensen die met psychoses te maken krijgen weer herstelt. Meer dan de de helft van deze groep herstelt volledig. We hebben het dan met name over mensen met schizofrenie of een bipolaire stoornis. Op iedere honderd mensen wereldwijd lijden zo’n twee mensen aan deze stoornissen. Met een vergrijzende Nederlandse bevolking van een kleine 17 miljoen mensen, hebben we het dus over zo’n 340.000 volwassenen, waarvan ongeveer 225.000 herstelt. De groep die volledig herstelt bestaat dus uit 100.000 tot 150.000 man.

Ik ben van mening dat er geen betere anti-stigma advocaten bestaan dan juist deze mensen. Als lid van deze groep gaf ik zelf het goede voorbeeld, door volledig transparant mijn geestelijke gezondheid en mijn werk te bespreken in mijn TED-praatje. Maar ik kan wel meer zeggen, oordeel zelf:

Schermafbeelding 2016-02-10 om 19.55.51