Hier vind je een bloemlezing van mijn werk voor NRC Handelsblad en de NRC Next over de jaren. Ik laat me graag leiden door mijn nieuwsgierigheid bij het kiezen van onderwerpen, zo kom ik regelmatig op bijzondere verhalen. De mooie strandfoto is gemaakt door een NRC fotograaf en hoort bij het artikeltje over Scheveningen, dat je hieronder kunt lezen.

De volgende artikels kun je lezen via Blende of een abonnement op NRC Handelsblad of de Next

schermafbeelding-2016-11-28-om-16-34-25

Mijn grootste vondst ooit in Statline, beleid Hoogervorst leidde tot meetbare verschraling gebruik fysiotherapie.

De volgende artikels zijn gratis leesbaar via de website van NRC:

Vakantie in Nederland: Naar het strand

NRC Handelsblad 7 juli 2009, 1 minuut leestijd

Scheveningen, 7 juli. De benen van Jan en Willy Gilissen glanzen van de zonnebrandcrème. De veertigers hebben zich met bad- handdoeken en een koelbox op het Scheveningse strand geïnstal- leerd. Naast hen in het zand ligt een paarse parasol, meegenomen uit Limburg.
Nederlanders zullen dit jaar hun zomervakantie meer in eigen land doorbrengen, voorspelde het Nederlands Bureau voor Toe- risme eerder deze maand. Nu het economisch tij tegenzit, kiezen minder mensen voor een verre
reis. Naar schatting zullen zo’n 3,9 miljoen Nederlanders in eigen land blijven, 100.000 meer dan vo- rig jaar.
De Gilissens delen de oordopjes van hun iPod en wachten op de door het weerbericht voorspelde zon. Hun kinderen Eline (7) en Evita (11) hebben minder moeite met de bewolking. Ze zijn zo snel mogelijk de zee ingerend, hun blonde kopjes dobberen op het golvende water.
Het gezin Gilissen is van plan deze zomer „zo vaak mogelijk” naar zee te gaan. Willy Gilissen:
„We hebben voor juli een mid- week Center Parcs geboekt, maar verder is het strand ons enige uitje.” Ze werkt een halve dag per week als boekhouder bij een gara- gebedrijf, Jan Gilissen is timmer- man in de bouw. Hij heeft na de bouwvak nog wel werk, maar ziet veel jonge collega’s al thuiszitten. Hij heeft een vaste aanstelling. „Maar hoe de zaken gaan in 2010 moeten we nog afwachten. Dit jaar gaan we dus maar even niet naar Spanje.”
Ze zijn om 9.00 uur in de och- tend uit Maastricht vertrokken.
Het is rustig op het strand. Het publiek bestaat uit echtparen met kinderen en groepjes mensen die met hapjes en flessen rosé bij el- kaar in het zand zitten, sommige met regenjassen bij de hand.
Heino Walbroek, voorzitter van de Vereniging van Strandtent- exploitanten Scheveningen, merkt nog weinig van de oproep die staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) eer- der dit jaar deed om de vakantie in eigen land door te brengen. „We zien tot nog toe minder men- sen op het strand. Mensen met
iets meer geld blijven wel komen, om op de boulevard te eten en te drinken. De badgasten komen hier echt alleen voor de zon. Ze nemen hun eigen spullen mee en halen hooguit een ijsje of een broodje. Als er geen zon is, blijven ze thuis.”
Bob de Jong, evenementenma- nager bij de Stichting Schevenin- gen bad: „Gisteren was het rustig, er waren misschien 20.000 bezoe- kers. Op een echte zomerse dag komen hier tot 200.000 bezoekers, het verkeer staat dan helemaal vast.”
Op de boulevard is het wel druk. De terrassen zitten vol. Je- rome van der Laan (19) en Mandy van Osch (22) uit Voorburg zitten languit in loungestoelen, buiten bij een strandtent. Een glas wit- bier bij de hand, zonnebril in het haar. Mandy: „Crisis of geen crisis, wij studeren, dus we zijn toch wel blut. Wij gaan sowieso niet naar het buitenland dit jaar. Maar het geld dát we hebben moet wel rol- len, vooral dat van zijn ouders.”


KADER: 363 strandtenten
Volgens onderzoeksinstituut NIPO recreëert 64 procent van alle Nederlanders jaarlijks één of meer keren aan het strand. In totaal zijn dat 25,7 miljoen dagtochtjes. Een gezin geeft, volgens het bedrijfsschap Horeca per dag tussen de 40 en 60 euro uit aan het strand. Ne- derland telt 363 strandtenten. In Scheveningen staan met 66 paviljoens de meeste.

  •