aardwetenschapper en journalist

NRC Handelsblad

NRC – “I’m a Rocket Man.” Het laatste interview met Wubbo Ockels

Wubbo Ockels was een enorm muziekliefhebber. Voor zijn dood keek Nederlands eerste ruimtevaarder terug op zijn avontuur met de ruimteveer Challenger en de liedjes die hij toen luisterde. „Ik nam een stukje aarde mee naar boven.”

Geef elke Brandon een vaste verpleger

Onlangs werd bekend dat Brandon van Ingen (18) drie jaar lang vastgebonden aan een muur leefde, in een GGZ-instelling. Deze jongeman zou, net als zijn lotgenoten, veel hebben gehad aan een vaste, persoonlijke begeleider. Voorkom dat psychiatrische patiënten het telkens moeten stellen met een ander, schrijft Sam Gerrits.

NRC – Schaliegas: gasbel of luchtbel?

In de Nederlandse bodem zit veel meer gas dan gedacht, de grond herbergt nog honderden miljarden kubieke meters gas — enige probleem: het gas zit opgesloten in schalie en is daardoor wat lastig te winnen. Toch groeit bij de olie en gasmaatschappijen de interesse. Mag de staat zich al rijk rekenen? „De Nederlandse situatie wordt zwaar overschat.”

(Dit is het eerste artikel in een Nederlands dagblad over schaliegas)

Faillissement 126 jaar oude steenbakkerij De Roodvoet

De sluiting van De Roodvoet was een relatief klein, maar historisch faillissement, dat ik tijdens de kredietcrisis in 2009 heb gecovered voor NRC Handelsblad. Later ben ik in de archieven gedoken om mijn verslag van die gedenkwaardige zomerse dag uit te breiden met een geschiedenis van de steenbakkerij, inclusief etymologie, foto’s en kaartmateriaal.