Onderzoeksjournalist en aardwetenschapper

Categorie: Radio en Televisie

NOS Radio 1 Journaal : raar vulkanisme op IJsland

Op zaterdag 10 februari vertelde ik op het NOS Radio 1 Journaal over de rare spleet-erupties op IJsland. De hotspot die IJsland heet heeft een stuk mid-oceanische rug uit de diepten ‘omhoog getrokken’. Daardoor zien we nu dit type vulkanisme, dat meestal diep in de oceaan plaatsvindt op het droge, waarbij 800 jaar pauze heel normaal is.

Spijkers met Koppen!

Op 20 januari was ik te gast bij Dolf Jansen & Willemijn Veenhoven in Spijkers met Koppen, mijn favoriete satirische actualiteitenprogramma. Ik mocht komen vertellen over het recente vreemde vulkanisme op IJsland en over vulkanen in het algemeen. Geweldig om te doen, want ik luister er al naar sinds mijn studententijd.

Govert naar de Kern van de Aarde

Ik heb televisie gemaakt! Maar liefst 6 afleveringen van 40 minuten. Op zondagavond 10 september 2023 werd de eerste aflevering van de NTR serie Govert Naar De Kern Van De Aarde uitgezonden. Ik was aardwetenschappelijk content maker, onderzoeker, locatiebedenker en inhoudgoeroe. Dat wordt op de aftiteling kernachtig samengevat als als ‘Research‘.

Dijkstra & Evenblij |NPORadio1: 

Ik sprak met Frank Evenblij en Erik Dijkstra op NPORadio1 over de geplande verlenging van de gaswinning onder Volendam en Edam. Dit is niet te rijmen met de uitspraak van minister van EZK Eric Wiebes van 2018: “de winning uit de kleine velden is in de afbouwfase beland”. Langer gaswinnen vergroot de kans op aardbevingen. De NAM en EZK communiceren daar niet transparant over.

Nieuws en Co |NPORadio1: Hoe koud was de aarde nou echt 600 miljoen jaar geleden?

Ruim 600 miljoen jaar geleden was het zo koud op aarde dat het ijs tot in de tropen kwam. Maar hoe bar was het nou echt op onze planeet? Wetenschappers twisten al langer, of de aarde miljoenen jaren lang een harde ijsbal was, of toch eerder een natte sneeuwbal. Nieuw onderzoek uit China concludeert dat een veel minder groot deel van de aarde bevroren was dan eerder gedacht. Aardwetenschapper Sam Gerrits vertelt in Nieuws en Co hoe de wereld er toen uitzag.

EditieNL|RTL4: Witte Waterstof

Vandaag mocht ik bij RTL4’s EditieNL vertellen over wat ik als onafhankelijk aardwetenschapper en geo-journalist vind van Witte Waterstof. Is het de energiebron van de toekomst?

De Bodem In Zicht: Steenkool

De redactie van de NTR televisie-serie De Bodem In Zicht, over grondstoffen, vroeg me of ik voor de aflevering over steenkool mijn licht als aardwetenschapper en geo-journalist wilde laten schijnen op deze broeikasgaskampioen, die de weggemoffelde basis onder onze moderne industriële samenleving is.

1Vandaag/FTM: Het giflek bij Delfzijl

Op het industriepark Delfzijl staan opslagtanks van de NAM, vol giftige bijproducten van de aardgaswinning. De vraag is hoe veilig deze opslag is. Begin oktober 2018 ontstond er volgens de NAM een relatief klein lek; er zijn echter aanwijzingen dat de situatie aanmerkelijk ernstiger was. Toen dit artikel gepubliceerd werd, waren de werkzaamheden op het park rond het lek nog steeds niet afgerond. Aardgascondensaat bevat grote hoeveelheden van het extreem giftige benzeen. de World Health Organization stelt dat er geen veilige concentraties benzeendamp bestaan. Het alarmsysteem van de NAM functioneert niet naar behoren. Omwonenden ruiken regelmatig benzeen of hebben hoofdpijn en branderige ogen.