Ik heb televisie gemaakt! Op zondagavond 10 september 2023 om 19.25 werd de eerste aflevering van de NTR televisieserie Govert naar de Kern van de Aarde uitgezonden op NPO 2. “Govert Schilling volgt wetenschappers in hun zoektocht naar een beter begrip van de planeet aarde.” Hieronder zie je een stukje van de trailer van “Govert naar de Kern van de Aarde”. Een van de centrale ideeën van deze serie was, deze aardbol voor te stellen als één van de vele planeten in het heelal. Maar dan wel een hele bijzondere. We kennen immers vooralsnog geen enkele andere planeet waarop levende wezens rond lopen, zwemmen, vliegen en kruipen. Govert Schilling totally ran with it, hij is de sterren-journalist van Nederland immers.

Omroep NTR besteedde maar liefst 6 afleveringen van 40 minuten aan deze documentaire-serie. Hoe raakte ik hier bij betrokken? Dat begon precies een jaar geleden. Begin september 2022 vroeg zeer gewaardeerde collega Govert Schilling me of ik interesse had, om als aardwetenschapper mee te werken aan de inhoud van een tv-programma over deze aardbol. Natuurlijk zei ik meteen JA! Dit zou de 1e keer worden dat ik niet voor de camera, maar achter de schermen zou meewerken. Dat ik misschien zelf TV mocht maken, dus.

Natuurlijk was ik best zenuwachtig. Het begon met een voorselectie, een aantal geo-journalisten schreven een programmavoorstel. Tot mijn verrassing en blijdschap werd mijn voorstel geselecteerd en mocht ik de klus gaan doen. Zo werd ik hoofd ‘research’ van dit Tuvalu Media programma. Het kwam erop neer dat ik de ‘aardwetenschapper van dienst’ was, een soort manusje van alles: content maker, onderzoeker, locatiebedenker en inhoudgoeroe voor het allernieuwste wetenschappelijke programma van de NPO: Govert naar de kern van de aarde.

Deze hele zwerm activiteiten wordt samengevat als ‘research‘ in de aftiteling. Maar ik sta er wel prominent op! Het was af en toe hard aanpoten, televisie is soms enorm hollen. Maar erop terug kijkend, was het vooral heel erg leuk om te doen, en een grote eer. Ik kon mijn manier van kijken naar de wereld nog niet eerder met zo’n grote groep mensen delen, via zo’n fantastische collega en presentator. Dank jullie wel, Stefan Wittekamp en Isja Mak van Tuvala Media, dank je wel Govert Schilling, en al de anderen met wie ik dit samen op poten heb gezet.

Je kunt de serie terugkijken via de onderstaande link  

https://www.npostart.nl/govert-naar-de-kern-van-de-aarde/VPWON_1344381