Warning: Declaration of AMW_Related_Sub_Items_Walker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/paulvanb/webapps/samgerrits/wp-content/plugins/advanced-menu-widget/class-advanced-menu-walker.php on line 332
Boeken | Sam Gerrits

Boeken

 

cover alleen kopie

 

Alleen: Berichten uit de isoleercel

Lemniscaat

Rond het millennium ben ik een tijdje goed gek geweest, door de gevolgen van een ski-ongeluk. Deze zware periode ligt inmiddels gelukkig anderhalf decennium achter me. Toch heb ik besloten om er open over te zijn. Onder het motto “eens gek is niet altijd gek, al niet meer sinds 1958“, vertel ik aan wie het maar wil horen, dat we iets buitengewoons meemaken: voor het eerst in 200.000 jaar menselijke geschiedenis herstellen mensen volledig van hun psychoses. Zestig tot zeventig procent van de mensen die nu gek worden, lukt het uiteindelijk (na jaren hard werken aan mentaal herstel) om weer mee te draaien in de maatschappij. Ongeveer de helft daarvan zelfs voor de volle 100 procent! Ik ben een van die mazzelaars.

Omdat maatschappelijke ontwikkelingen altijd achterlopen op technische, blijft het taboe op geestesstoornis groot. Daar wilde ik graag wat aan doen. In 2007 debuteerde ik samen met gelauwerd filosoof Wouter Kusters bij Lemniscaat met het veelgeprezen boek Alleen: Berichten uit de isoleercel, dat aanleiding was voor een gesprek met Wim Brands bij VPRO Boeken en in 2015 een derde druk beleefde.

Ons initiatief vond veel navolging. Mijn vrienden John Knappers en Marnix Pauwels kwamen, na het lezen van ons boek “uit de kast” over hun eigen ontembare hersenen. Marnix schrijft tegenwoordig zelfs zelfhulpboeken, die veel weerklank vinden.

Ik vind het leuk om naar aanleiding van Alleen: Berichten uit de isoleercel  lezingen te geven over hoe je gek wordt, vanuit de eerste persoon enkelvoud. Mijn praatje is vooral gericht op de GGZ. Ik leg hulpverleners aan de hand van mijn verhaal uit, hoe iemand met een psychotisch brein denkt en voelt, zodat ze verwarde mensen beter snappen en beter kunnen helpen. Maar ik heb er ook mee op festivals gestaan. Onder meer de Nacht van de Waanzin in 2010. Cabaretier Wim Helsen presenteerde die en schreef over mij:

“Een curieus en bijzonder verhaal te vertellen hebben is één ding. Het weten te vertellen zoals ik Sam Gerrits zag doen, is een ander ding. Open, spannend, egoloos, eerlijk, helder, pijnlijk en soms heel grappig. Dat zijn de eerste zeven adjectieven die mij te binnen schieten als men mij vraagt: ‘Wat zijn de eerste zeven adjectieven die je te binnen schieten wanneer je aan de waanzin-vertelling van Sam Gerits denkt?’ Al geef ik toe dat die vraag mij nooit zo is gesteld.”

Je kunt me mailen voor meer informatie over tekst of over een lezing.

Schermafbeelding 2016-02-10 om 19.55.51

Schermafbeelding 2016-02-11 om 12.35.15

Korte verhalen voor de nabije toekomst

XS4ALL en Nijgh & Van Ditmar

 

Voor deze verhalenbundel werden onze kortverhalen geanonimiseerd en op een stapel gegooid, waarna de beste werden geselecteerd voor publicatie. Van mij, als enige, werden er twee verhalen gekozen. Omdat mijn mede-auteurs o.a. Niels ‘t Hooft, Jonathan van het Reve, Karin Spaink en Robbert Welagen waren was dat best een eer.

Flaptekst

“Nu internet ingeburgerd is en allerlei communicatietechnieken gaandeweg met elkaar worden verknoopt, rijst de vraag wat die eeuwige bereikbaarheid van mensen, de stortvloed aan beelden en de permanente strijd om onze aandacht eigenlijk met onze cultuur doet. Wat betekent het als de producten op de supermarktschappen achter onze rug om met onze mobieltjes kunnen praten? Geef je sneller een rondje als je je drankjes automatisch afrekent met een geïmplanteerde elektronische portemonnee? Kunnen we straks niet alleen ongewenste mail maar ook ongewenste mensen op onze ignore-lijst zetten? Zo ja, verandert dat ons wereldbeeld?”

Recensie

In 2005 startte XS4ALL met Nijgh & Van Ditmar de boekenreeks ‘The Next Ten Years’ over ontwikkelingen op en door internet. Elk halfjaar verschijnt er een boek met steeds een ander thema over maatschappelijke veranderingen die internet teweeg brengt. Eerder verschenen ‘Medische geheimen’ (2005), over de risico’s van het elektronisch patiëntendossier, en ‘Een wereld te winnen’ (2006) over gaming. Jonge auteurs (Jinte Dhelft, Sam Gerrits, Karin Giphart, Niels ‘t Hooft, Jonathan van het Reve, Karin Spaink, Bas van der Veen en Robbert Welagen) hebben zich deze keer uit kunnen leven over nieuwe, nog niet ontdekte communicatietechnologieën. De huidige werkelijkheid wordt daarbij vaak net even geëxtrapoleerd. Doorgedacht wordt op chatboxen, het implanteren van chips in mensenlichamen, bloggers, computernetwerken, pixels, community-sites, CAD-programma’s, elektromagnetische velden, magische universa en wat dat allemaal zou kunnen opleveren voor ons. Dat heeft een reeks mooie korte sf-verhalen opgeleverd die met humor en fantasie geschreven zijn, en heel goed werkelijkheid zouden kunnen worden.

Drs. E.A. van Kemenade