Onderzoeksjournalist en aardwetenschapper

Categorie: Boeken

Geo.Brief: De aarde En Het Gas



Een hoofdstuk uit mijn boek De Aarde En Het Gas, waarin ik grote vragen stel bij het Gasgebouw, verscheen in Geo.Brief, het clubblad van de KNGMG, onze nationale geologenvereniging



Aardwetenschapper en onderzoeksjournalist Sam Gerrits schetst in zijn boek ‘De aarde en het gas. Een geschiedenis van fossiele brandstoffen, geld en macht’ de geschiedenis van de wereldwijde winning van olie en gas en haar gevolgen. Gerrits deed meer dan vier jaar onderzoek naar o.a. de geldstromen en de voortschrijdende geo-wetenschappelijke inzichten sinds het aanboren van de eerste commerciële oliebron in 1859. (Geo.brief 3/ 2023) ,

De Ingenieur: Gas, olie en aardbevingen

In deze voorpublicatie van zijn nieuwe boek De Aarde En Het Gas in De Ingenieur toont aardwetenschapper en geo-journalist Sam Gerrits aan dat al in 1918, ruim honderd jaar geleden, de eerste gedocumenteerde man-made aardbevingen in de geschiedenis volgden op de ongeremde winning van aardgas en olie uit een schiereiland aan de Galveston Bay, nabij het plaatsje Goose Creek in Texas. Esso was hier nauw bij betrokken. Toch ontkende de NAM (50% eigendom Esso, 50% eigendom Shell) tot 1993 dat er enige samenhang bestond tussen de winning van aardgas en de aardbevingen in Groningen.

FTM: Podcast over mijn boek De Aarde En Het Gas en de Shell Papers

Deze week is de parlementaire enquête naar de winning van Gronings aardgas hervat: vandaar dat Follow the Money de week opende met een hoofdstuk uit het aankomende boek van Sam Gerrits: ‘De Aarde en het gas’. Sam Gerrits vertelt in deze Podcast over wat hij allemaal ontdekte over mijnschade door de eeuwen heen; hij laat zien dat de ontkenning daarvan niets nieuws is, en niet alleen in Nederland speelt. Birte Schohaus licht toe hoe het verhaal van Sam aansluit op het FTM dossier de Shell Papers. En het gaat ook nog over lavasnuiven.

FTM: Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden

Shell hield de ontdekking van het Groningen gasveld meer dan een jaar geheim voor zakenpartner Esso, zijn medeaandeelhouder in de NAM. Pas toen een Europarlementariër het nieuws verklapte, kon Esso deelname aan de exploitatie opeisen. Voor zijn nieuwe boek ‘De Aarde en het Gas’ reconstrueerde onderzoeksjournalist Sam Gerrits waarom Shell de vondst geheim hield. Vandaag, bij de hervatting van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, een voorpublicatie uit dit boek.

Korte verhalen voor de nabije toekomst

Voor deze verhalenbundel, gepubliceerd in 2007 door Nijgh en van Ditmar in samenwerking met XS4ALL, werden auteurs uitgenodigd om anoniem verhalen in te zenden. Door deze procedure werden twee van mijn kortverhalen geselecteerd. De recensent van de Volkskrant haalde een van mijn verhalen als eerste aan. Een mooie opsteker, want ik was net een jaar of vier aan het schrijven toen.

Alleen: berichten uit de isoleercel

Ik debuteerde in 2007 samen met Wouter Kusters en Jannemiek Tukker met “Alleen, berichten uit de isoleercel”, bij uitgeverij Lemniscaat. In dit boek beschrijven we onze ervaringen in de wereld van de psychiatrie in woord en beeld. Wouter is een gelauwerde filosoof, Jannemiek is kunstenares. Mede omdat praten over verblijf in een GGZ-instelling destijds een nog veel groter taboe was dan nu, werden we gretig onthaald in de media. We mochten aanschuiven bij VPRO boeken om over ons werk te praten, en werden in alle landelijke dagbladen lovend besproken. Het boek werd vier keer herdrukt en heeft, volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, bijgedragen aan een cultuuromslag in de GGZ, wat betreft het gebruik van isoleercellen.

VPRO Boeken:

Op zondag 15 april 2007 mocht ik aanschuiven bij Wim Brands, in zijn televisieprogramma VPRO Boeken, om samen met filosoof Wouter Kusters ons boek “ALLEEN, berichten uit de isoleercel” te bespreken, dat we maakten met kunstenares Jannemiek Tukker en dat toen net uitgegeven was door Lemniscaat.