aardwetenschapper en journalist

Boeken

De Aarde en het Gas

Aankondiging van mijn uitgever PASSAGE, waar ook het boek “De herinnerde soldaat” van Anjet Daantje verscheen dat onlangs de Bordewijkprijs won.


In mei zou het boek De aarde en het gas van Sam Gerrits verschijnen. Dat wordt een smeuïg geschreven geschiedenis van fossiele brandstoffen en de bedrijven die nu Shell en Exxon heten, vanaf de 19e eeuw. De technische aspecten en vooruitgang komen aan de orde, maar Gerrits weet vooral aanstekelijk te vertellen over al die mannen (het zijn voornamelijk mannen) die zich niet alleen met de geologie maar vooral ook met de financiën bezig hielden. Als vanzelf komt het verhaal dan in Groningen terecht en beschrijft hoe hier de zaken zo uit de hand hebben kunnen lopen. Dit wordt dus een boek onmisbaar voor de parlementaire enquête (waarvan de openbare verhoren in september 2022 weer starten). Sam Gerrits was bezig de laatste punten in zijn boek aan te scherpen. En dan krijgt hij een belangwekkend telefoontje. In Bunnik staat een kist vol persoonlijke papieren uit de nalatenschap van de ontdekker van het Gronings gasveld. Hier zit veel pikant materiaal tussen, materiaal dat een nieuw beeld geeft van ‘Groningen’. Of zoals Gerrits zelf zegt: ‘dit is beter dan een WOB, beter dan pakjesavond.’ De schrijver gaat dit extra materiaal verwerken in zijn boek. Dat betekent wel dat de verschijning van De aarde en het gas wordt uitgesteld tot september 2022.


Arjen de Vreede — DJ DNA van Urban Dance Squad

Ooit wordt dit interview onderdeel van een boek. Ondertussen wil ik het je niet onthouden, want Arjen vertelt hier over een belangrijk stuk Nederlandse popgeschiedenis. En hij geeft je een intiem inkijkje, in wat je dromen najagen als muzikant in de praktijk betekent: leven van lucht. Teerkrabben voor een paar centen, zelfgeplukte brandnetelsoep, gemeentebatterijen jatten voor je cassetterecorder. En dan de fame: ineens zit je bovenop de uiterst vreemde voedselketen, die de muziekindustrie heet. En vooral het absurde treft je: hordes journalisten, die een paar weken eerder gewoon over je heen gelopen zouden zijn, liggen ineens aan je voeten.

Korte verhalen voor de nabije toekomst

Voor deze verhalenbundel, gepubliceerd in 2007 door Nijgh en van Ditmar in samenwerking met XS4ALL, werden auteurs uitgenodigd om anoniem verhalen in te zenden. Door deze procedure werden twee van mijn kortverhalen geselecteerd. De recensent van de Volkskrant haalde een van mijn verhalen als eerste aan. Een mooie opsteker, want ik was net een jaar of vijf aan het schrijven toen.

Alleen: berichten uit de isoleercel

Ik debuteerde in 2007 samen met Wouter Kusters en Jannemiek Tukker met “Alleen, berichten uit de isoleercel”, bij uitgeverij Lemniscaat. In dit boek beschrijven we onze ervaringen in de wereld van de psychiatrie in woord en beeld. Wouter is een gelauwerde filosoof, Jannemiek is kunstenares. Mede omdat praten over verblijf in een GGZ-instelling destijds een nog veel groter taboe was dan nu, werden we gretig onthaald in de media. We mochten aanschuiven bij VPRO boeken om over ons werk te praten, en werden in alle landelijke dagbladen lovend besproken. Het boek werd vier keer herdrukt en heeft, volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, bijgedragen aan een cultuuromslag in de GGZ, wat betreft het gebruik van isoleercellen.