Aardwetenschapper en onderzoeksjournalist

Categorie: Wetenschap

Welke grondstoffen heeft Nederland? | RTL EditieNL

Vandaag mocht ik bij RTL EditieNL even vertellen over hoe het precies zit met Nederland en grondstoffen. Simpel gezegd: de meeste metaalertsen, zoals die in Oekraïne waar Trump op aast namens Musk, worden afgezet tijdens gebergtevorming. Je vindt ze dus in de wortels van oude gebergten. Zoals in de Harz, het Rijnmassief, het Massif Central of in Scandinavië. Omdat Nederland een delta is vind je er vooral zand en klei. En verder steenkool, olie en gas (resten van dode planten en dieren). En oh ja, heel veel ingedampt zout.

Govert naar de Kern van de Aarde

Ik heb televisie gemaakt! Maar liefst 6 afleveringen van 40 minuten. Op zondagavond 10 september 2023 werd de eerste aflevering van de NTR serie Govert Naar De Kern Van De Aarde uitgezonden. Ik was aardwetenschappelijk content maker, onderzoeker, locatiebedenker en inhoudgoeroe. Dat wordt op de aftiteling kernachtig samengevat als als ‘Research‘.

NEMO: De dinosauriër in een nieuw daglicht

In de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen. Dankzij deeltjesversnellers zien we meer in fossielen dan ooit, vertelde paleontologie-ster Melanie During me. Met illustraties van de onvolprezen Natalia Jagielska.

Volkskrant: Roemruchte vulkaan op IJsland onrustig

De IJslandse vulkaan Askja vertoont veel activiteit in de afgelopen weken. Gaat dit weer een catastrofale eruptie worden, net als in 1875, toen hele volksstammen verhuisden naar Canada? Ik vroeg het aan Askja-kenner Dave McGarvie en aan de legendarische IJslandse vulkanoloog Haraldur Sigurdsson. Zij verschilden van mening over hoe groot de gevolgen deze keer zouden kunnen zijn.