Onderzoeksjournalist en aardwetenschapper

Categorie: analyse

Spijkers met Koppen!

Op 20 januari was ik te gast bij Dolf Jansen & Willemijn Veenhoven in Spijkers met Koppen, mijn favoriete satirische actualiteitenprogramma. Ik mocht komen vertellen over het recente vreemde vulkanisme op IJsland en over vulkanen in het algemeen. Geweldig om te doen, want ik luister er al naar sinds mijn studententijd.

Govert naar de Kern van de Aarde

Ik heb televisie gemaakt! Maar liefst 6 afleveringen van 40 minuten. Op zondagavond 10 september 2023 werd de eerste aflevering van de NTR serie Govert Naar De Kern Van De Aarde uitgezonden. Ik was aardwetenschappelijk content maker, onderzoeker, locatiebedenker en inhoudgoeroe. Dat wordt op de aftiteling kernachtig samengevat als als ‘Research‘.

Geo.Brief: De aarde En Het Gas



Een hoofdstuk uit mijn boek De Aarde En Het Gas, waarin ik grote vragen stel bij het Gasgebouw, verscheen in Geo.Brief, het clubblad van de KNGMG, onze nationale geologenvereniging



Aardwetenschapper en onderzoeksjournalist Sam Gerrits schetst in zijn boek ‘De aarde en het gas. Een geschiedenis van fossiele brandstoffen, geld en macht’ de geschiedenis van de wereldwijde winning van olie en gas en haar gevolgen. Gerrits deed meer dan vier jaar onderzoek naar o.a. de geldstromen en de voortschrijdende geo-wetenschappelijke inzichten sinds het aanboren van de eerste commerciële oliebron in 1859. (Geo.brief 3/ 2023) ,

Nieuws en Co |NPORadio1: Hoe koud was de aarde nou echt 600 miljoen jaar geleden?

Ruim 600 miljoen jaar geleden was het zo koud op aarde dat het ijs tot in de tropen kwam. Maar hoe bar was het nou echt op onze planeet? Wetenschappers twisten al langer, of de aarde miljoenen jaren lang een harde ijsbal was, of toch eerder een natte sneeuwbal. Nieuw onderzoek uit China concludeert dat een veel minder groot deel van de aarde bevroren was dan eerder gedacht. Aardwetenschapper Sam Gerrits vertelt in Nieuws en Co hoe de wereld er toen uitzag.

NEMO: De dinosauriër in een nieuw daglicht

In de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen. Dankzij deeltjesversnellers zien we meer in fossielen dan ooit, vertelde paleontologie-ster Melanie During me. Met illustraties van de onvolprezen Natalia Jagielska.

Volkskrant: Roemruchte vulkaan op IJsland onrustig

De IJslandse vulkaan Askja vertoont veel activiteit in de afgelopen weken. Gaat dit weer een catastrofale eruptie worden, net als in 1875, toen hele volksstammen verhuisden naar Canada? Ik vroeg het aan Askja-kenner Dave McGarvie en aan de legendarische IJslandse vulkanoloog Haraldur Sigurdsson. Zij verschilden van mening over hoe groot de gevolgen deze keer zouden kunnen zijn.

De Ingenieur: Gas, olie en aardbevingen

In deze voorpublicatie van zijn nieuwe boek De Aarde En Het Gas in De Ingenieur toont aardwetenschapper en geo-journalist Sam Gerrits aan dat al in 1918, ruim honderd jaar geleden, de eerste gedocumenteerde man-made aardbevingen in de geschiedenis volgden op de ongeremde winning van aardgas en olie uit een schiereiland aan de Galveston Bay, nabij het plaatsje Goose Creek in Texas. Esso was hier nauw bij betrokken. Toch ontkende de NAM (50% eigendom Esso, 50% eigendom Shell) tot 1993 dat er enige samenhang bestond tussen de winning van aardgas en de aardbevingen in Groningen.

FTM: Podcast over mijn boek De Aarde En Het Gas en de Shell Papers

Deze week is de parlementaire enquête naar de winning van Gronings aardgas hervat: vandaar dat Follow the Money de week opende met een hoofdstuk uit het aankomende boek van Sam Gerrits: ‘De Aarde en het gas’. Sam Gerrits vertelt in deze Podcast over wat hij allemaal ontdekte over mijnschade door de eeuwen heen; hij laat zien dat de ontkenning daarvan niets nieuws is, en niet alleen in Nederland speelt. Birte Schohaus licht toe hoe het verhaal van Sam aansluit op het FTM dossier de Shell Papers. En het gaat ook nog over lavasnuiven.

FTM: Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden

Shell hield de ontdekking van het Groningen gasveld meer dan een jaar geheim voor zakenpartner Esso, zijn medeaandeelhouder in de NAM. Pas toen een Europarlementariër het nieuws verklapte, kon Esso deelname aan de exploitatie opeisen. Voor zijn nieuwe boek ‘De Aarde en het Gas’ reconstrueerde onderzoeksjournalist Sam Gerrits waarom Shell de vondst geheim hield. Vandaag, bij de hervatting van de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, een voorpublicatie uit dit boek.

NRC: Schaliegas, gasbel of luchtbel?

In de Nederlandse bodem zit veel meer gas dan gedacht, de grond herbergt nog honderden miljarden kubieke meters gas — enige probleem: het gas zit opgesloten in schalie en is daardoor wat lastig te winnen. Toch groeit bij de olie en gasmaatschappijen de interesse. Mag de staat zich al rijk rekenen? „De Nederlandse situatie wordt zwaar overschat.”

(Dit is het eerste artikel in een Nederlands dagblad over schaliegas)