Afgelopen zaterdag 20 januari was ik te gast bij Spijkers met Koppen, mijn favoriete satirische actualiteitenprogramma, gepresenteerd door Dolf Jansen & Willemijn Veenhoven. Ik mocht komen vertellen over het recente vreemde vulkanisme op IJsland en over vulkanen in het algemeen. Dit vond ik echt geweldig om te doen, want ik luister al naar deze show sinds mijn studententijd en ik ben toch wel een klein beetje fan. Ik heb aan de hand van een stuk ‘zelfgeplukte’ lava van 1 dag oud, dat ik meegenomen had van de eruptie van zomer 2022 op IJsland, een beetje kunnen uitleggen hoe deze planeet werkt. Het was leuk om mensen enthousiast te maken over mijn vak, de aardwetenschappen. Want vulkanisme laat zien dat deze planeet leeft, en daar danken we alles aan. Zonder vulkanisme geen plaattektoniek en zonder plaattektoniek geen leven.

Ik vond het ontzettend leuk om met Dolf Jansen te sparren, dat zie je ook wel terug in deze fragmenten:

Hier vertel ik over Grindavík en de geologie van de erupties op het IJslandse schiereilandje Reykjanes

En omdat het zo leuk was, gewoon nog een fragment

Hier vertel ik meer over de eruptie en geef ik Dolf Jansen wat meer context over vulkanisme in het algemeen

Kijk mijn hele gesprek met Dolf Jansen terug via de onderstaande link:

https://www.nporadio2.nl/fragmenten/spijkers-met-koppen/d4563eae-88e2-435b-873c-c7796fb85a04/2024-01-20-aardwetenschapper-sam-gerrits-wordt-warm-van-de-ijslandse-lavastromen

Hier nog even de aankondiging, omdat het zo awesome was. Sam Gerrits in Spijkers met Koppen!! Dit radio-programma bestaat dat dit jaar maar liefst 36 jaar, en dankzij de winnende opzet kan het nog steeds iedere week op meer dan een half miljoen luisteraars rekenen. Dus afgelopen zaterdag was wat mijn betreft een beetje extra mooi. :-)