Onderzoeksjournalist en aardwetenschapper

Categorie: Vulkanisme

NOS Radio 1 Journaal : raar vulkanisme op IJsland

Op zaterdag 10 februari vertelde ik op het NOS Radio 1 Journaal over de rare spleet-erupties op IJsland. De hotspot die IJsland heet heeft een stuk mid-oceanische rug uit de diepten ‘omhoog getrokken’. Daardoor zien we nu dit type vulkanisme, dat meestal diep in de oceaan plaatsvindt op het droge, waarbij 800 jaar pauze heel normaal is.

Volkskrant: Roemruchte vulkaan op IJsland onrustig

De IJslandse vulkaan Askja vertoont veel activiteit in de afgelopen weken. Gaat dit weer een catastrofale eruptie worden, net als in 1875, toen hele volksstammen verhuisden naar Canada? Ik vroeg het aan Askja-kenner Dave McGarvie en aan de legendarische IJslandse vulkanoloog Haraldur Sigurdsson. Zij verschilden van mening over hoe groot de gevolgen deze keer zouden kunnen zijn.

Podcast: Vulkanen, asteroïden en een aardbevinkje of twee

Genoten van dit gesprek met Philip Dröge, schrijver van het boek “De schaduw van Tambora”, over een vulkaanuitbarsting zo groot dat hij de loop van de geschiedenis veranderde. 

In zijn Podcast “Tijdreizigers” praat Philip met professionele enthousiastelingen zoals Hester Loeff en yours truly over hun vak.



“Een explosieve aflevering. Aardwetenschapper Sam Gerrits vertelt over zijn fascinatie voor de gevaarlijke wereld: vulkanen, aardbevingen en zo nu en dan een asteroïde. Hoe komt het dat deze natuurfenomenen zo’n stempel drukken op de geschiedenis van de aarde? Waarom zijn er zoveel goden en zelfs een dictator afkomstig uit vulkanen? Is het eigen schuld dikke bult als je huis wordt verzwolgen door lava?”

De Ingenieur: Drones en vulkanen

Leuk om ook voor De Ingenieur te schrijven. Mijn eerste stuk voor dit blad ging over drones en vulkanen. Deze mini-helikoptertjes maken namelijk niet alleen prachtige filmpjes van kolkende lavastromen, zoals we zagen in IJsland. Ze blijken ook geduldige en uiterst precieze onderzoeks instrumenten.

Vulkanische uitbarstingen in IJsland hebben de afgelopen maanden veel teweeggebracht, met name op de sociale media. Daarin was steevast een hoofdrol weggelegd voor spectaculaire dronefilmpjes van spetterende erupties en vurige lavastromen. Maar drones blijken veel meer te kunnen dan alleen maar mooie video-opnamen maken.