aardwetenschapper en journalist

Blog

Leila Janah, ondernemer die de allerarmsten inhuurde voor tech- en cosmetica-jobs, sterft op 37-jarige leeftijd

Entrepreneur Leila Janah, kind van Indiase immigranten, creëerde banen waarmee duizenden kansarme mensen in Afrika en India in hun levensonderhoud voorzien. Ze was ervan overtuigd dat het intellect van de armen ‘de grootste onaangeboorde bron ter wereld’ is. Ik kwam haar necrologie tegen in de New York Times van 30 januari 2020, en besloot een blog te schrijven over het leven en werk van deze veel te jong gestorven heldin , die aantoonde dat deze planeet niet alleen anders en beter moet, maar ook daadwerkelijk kán.

Wat gebeurde er precies op White Island?

Na het gruwelijke ongeluk op White Island kreeg ik veel vragen, over wat er nu precies gebeurd was. Hoe het zo mis kon gaan. In deze blog probeer ik wat meer helderheid te geven.

De lange strijd om heerschappij in de moslimwereld

Dit essay in de Wall Street Journal van Yaroslav Trofimov over de affaire Khashoggi was zo inzichtelijk, dat ik het integraal vertaald heb en hier beschikbaar maak. Met extra beeld en achtergrondinformatie. Doe er je voordeel mee.

Gaza en de vermoorde onschuld

Ze zijn prachtig, jong en onschuldig. Een groepje winnaars, dat aan de slag gaat voor volk en vaderland. Instagram-worthy to the max. “Gaza: we’re coming for you!” De jongens en meisjes van het Israëlische leger lijken wel een soort oranje-legioen, maar dan minder dronken en met veel meer vrouwen. De soldaten zitten met zijn allen gezellig in de winnaarstrein. Het moreel is hoog, want: superieure technologie en ditto materieel. Deze trein is echter niet op weg naar een stadion: op de rails staat Gaza. This is not a level playing field.

Arjen de Vreede — DJ DNA van Urban Dance Squad

Ooit wordt dit interview onderdeel van een boek. Ondertussen wil ik het je niet onthouden, want Arjen vertelt hier over een belangrijk stuk Nederlandse popgeschiedenis. En hij geeft je een intiem inkijkje, in wat je dromen najagen als muzikant in de praktijk betekent: leven van lucht. Teerkrabben voor een paar centen, zelfgeplukte brandnetelsoep, gemeentebatterijen jatten voor je cassetterecorder. En dan de fame: ineens zit je bovenop de uiterst vreemde voedselketen, die de muziekindustrie heet. En vooral het absurde treft je: hordes journalisten, die een paar weken eerder gewoon over je heen gelopen zouden zijn, liggen ineens aan je voeten.

Tijm Magazine

Tijm Magazine was een in 2005 opgericht online satirisch magazine, waarin ik samen met o.a. Ruben Oppenheimer, Marnix Pauwels en Jeroen Weghs mijn licht liet schijnen over actuele onderwerpen. Mijn itempje “Hoofddoekje zegt wat tegen PVV’er Venema” ging viraal en werd bijna 6.000 keer gedeeld, door onder andere Najib Amhali. Gewoon op een liefhebberij-website van mijzelf met een paar vrienden. Mooie ervaring.

Effects of landuse and weathering on available nutrients in volcanic ash soils of Costa Rica

Afstudeeronderzoek voor het behalen van de titel van ingenieur, Wageningen Agricultural University (WUR), februari 1997. Dit onderzoek vond plaats onder begeleiding van prof. dr. ir. Nico van Breemen, hoogleraar fysische geologie en ecologie aan de WUR, met goedkeuring van en onder aanvullende begeleiding van prof. dr. ir. Guus Loch en prof. dr. ir. Olaf Schuiling, geochemistry of the Earth surface, Universiteit Utrecht